nwindows7

Windows 7 : Şifreleme Dosya Sistemi (EFS) Sertifikasını Oluşturma - Yedekleme - Geri Yükleme

Bilgisayarınızdaki verileri şifrelerseniz, şifreleme anahtarına bir zarar gelmesi durumunda o verileri kurtarmanın bir yolu olmalıdır. Şifreleme anahtarınız kaybolursa veya zarar görürse ve verilerinizi kurtarmanın bir yolu yoksa, veriler kaybolur. Şifreleme anahtarınızı bir akıllı karta depolarsanız, akıllı kart zarar gördüğü veya kaybolduğu zaman da veriler kaybolur. Şifrelenmiş verilerinize her zaman erişebileceğinizden emin olmak için, şifreleme sertifikanızı ve anahtarınızı yedeklemeniz gerekir. Bilgisayarınızı birden çok kişi kullanıyorsa veya dosyaları şifrelemek için akıllı kart kullanıyorsanız, bir dosya kurtarma sertifikası oluşturmanız gerekir.




Şifreleme Dosya Sistemi (EFS) sadece Windows 7 Professional, Ultimate ve Enterprise sürümlerinde mevcuttur.

Kurtarma sertifikası, şifreleme anahtarınızın kaybolması veya zarar görmesi durumunda şifrelenmiş dosyaları kurtarmak için kullanabileceğiniz özel bir Şifreleme Dosya Sistemi (EFS) sertifikasıdır. Kurtarma sertifikasını oluşturmanız, yüklemeniz ve ardından önceden şifrelenmiş dosyaları yeni kurtarma sertifikasıyla güncelleştirmeniz gerekir.






Komut istemcisi üzerinden;


1- Yönetici hakları ile bir komut istemcisi açın.

2- Çıkartılabilir medyanızı takın. (Usb Flash bellek veya çıkartılabilir disk)

3- Çıkartılabilir medyanızın harfi: yazıp Enter'a basın. (Örneğin g: )

4- cipher /r: Dosya adı yazıp Enter'a basın. (Dosya adı kısmına dosyayı aradığınızda tanımlamanıza yardımcı olabilecek dilediğiniz bir isim verin)(Ben örnek olarak yedek2010 adını verdim)





5- Şifrenizi belirleyin ve işlemi tamamlayın.









EFS sertifikanızı yedeklemek için;



1- Sertifika Yöneticisi'ni açmak için Başlat menüsü arama kutusuna certmgr.msc yazdıktan sonra Enter tuşuna basın.

2- Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.

3- Sol bölmede Kişisel'i çift tıklatın.

4- Sertifikalar'ı tıklatın.

5- Ana bölmede, Hedeflenen Amaçlar'ın altında Şifreleme Dosya Sistemi'ni listeleyen sertifikayı tıklatın. (Bunu görmek için sağa doğru kaydırma yapmanız gerekebilir.)

Birden çok EFS sertifikası varsa, bu sertifikaların tümünü yedeklemeniz gerekir.


















6- Eylem menüsünü tıklatın, Tüm Görevler’e gidin ve Ver’i tıklatın.












7- Sertifika Verme sihirbazında İleri'yi tıklatın, Evet, özel anahtarı ver'i tıklatın ve ardından İleri'yi tıklatın.




































8- Kişisel Bilgi Alışverişi'ni tıklatın ve ardından İleri'yi tıklatın.




















9- Kullanmak istediğiniz parolayı girin, onaylayın ve ardından İleri'yi tıklatın. Verme işlemi sertifikayı depolamak için bir dosya oluşturur.




















10- Dosya için bir ad ve konum (bütün yolu ekleyin) yazın veya Gözat'ı tıklatıp konuma giderek dosya adını yazın ve ardından Kaydet'i tıklatın.


































11- İleri'yi, sonra da Son'u tıklatın.






























EFS sertifikanızın yedek kopyasını güvenli bir yerde depolayın.
(Cep telefonunuzun hafıza kartı iyi bir seçenek olabilir.)






EFS sertifikanızı geri yüklemek için;



1- Yedeğinizin bulunduğu çıkartılabilir medyayı takın ve sertifikanıza çift tıklayın.











2- İleri deyin...




















3- İleri deyin...




















4- Parolanızı girin.(Yedeği oluştururken belirlediğimiz parola.Windows parolanız değil ! )




















5-  Sertifikanın türüne göre.....olarak seç seçeneğini seçin ve İleri deyin...




















6- Son deyip işlemi tamamlayın.




















...
Büyük oranda Microsoft makalelerinden yaralanılmıştır.

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item