nwindows7

Windows 7 : Temiz Kurulum (Gelişmiş)

Varsayılan olarak C:\Kullanıcılar\(Kullanıcı adı) lokasyonunda bulunan kullanıcı profilini sistem bölüntüsünün dışına taşımak genel sistem performansını arttırmak için iyi bir yoldur. Bu yazıda Windows 7 kurulumu esnasında gelişmiş kurulum kipine geçerek bu profilileri nasıl varsayılan olarak başka bir bölüntüde yada diskte nasıl oluşturabileceğinizi anlatacağım.




NOTLAR

          Windows 7 kurulumu esnasında kurduğunuz mimarinin 32 Bit veya 64 Bit olmasına bağlı olarak 5 veya 6 sistem klasörü oluşturulur. Bunlar;

  1. PerfLogs (Performance logs/Performans günlükleri)
  2. Program Files
  3. Program Files (x86)  Yanlızca 64 Bit mimarisinde
  4. Windows
  5. Program Data
  6. Users

Bunlardan ilk dördünü Windows'un kurulu olduğu bölüntü veya diskin dışına taşımak Microsoft tarafından kesinlikle tavsiye edilmeyen bir işlemken, son ikisini yani Program Data ve Users klasörünü -Windows kurulumu esnasında- taşımak tamamen güvenilir ve performans attıran bir işlemdir.


Bahsettiğim performans artışı 2 türlü olur:

  1. Eğer 2. bir diskiniz varsa o diskin hızını da kullanacağınız için Raid mantığına benzer bir şekilde hız artışınız olacaktır. Pek çok program bellek olarak C:\Kullanıcılar\(Kullanıcı adı)\AppData klasörünü kullandığı için bu hız artışını bariz bir şekilde kendini belli edecektir
  2. Kullanıcı profilinin sistem bölüntüsü yada diskinin dışında yer alması sistem diskinin sürekli parçalanmasını azaltacağı için diskin performansı artacaktır.

          Sizde hemen anlamışsınızdır ama yine de belirteyim;  2. bir sabit diski olan bir kullanıcının profilini bu diske taşımasının sağlayacağı performans farkı, her iki avantajı da kullanacağından daha fazla olacakken, tek sabit diski olan ve bu yüzden kullanıcı profilini sistem bölüntüsü dışında bir bölüntüye taşıyan bir kullanıcın elde edeceği performans farkı daha az olacaktır.

          Bunu yapmanın 2 yolu var; Kurulu Windows üzerinden veya kurulum sırasında... Microsoft kurulumdan sonra bu profilin taşınmasını önermiyor çünkü bu pek çok karışıklığa yol açıyor. Bu yüzden tavsiyem bu taşıma işlemini temiz kurulum sırasında yapın. Bu diğer diski veya bölüntüyü varsayılan olarak tanıyacağı için hiçbir problem yaşamadan keyfini çıkarabilirsiniz.


HAZIRLIK;

A- Öncelikle daha evvel Windows 7 kurmuş olsanız dahi Windows 7 : Temiz Kurulum isimli makalemi okuyun. Bu makalede sadece Windows 7 kurulumunu değil aynı zamanda bilinmesi gerekenleri de anlattım.

B- Kurulum sırasında bir XML dosyasına ihtiyacımız olacak;

1- Alttaki satırları kopyalayıp bir Metin Belgesi'ne yapıştırın. Ancak dikkat etmeniz gereken noktalar var. Alttaki metinde 4,5,6 ve 7 nolu satırlar ile 14. ve 15. satırlar tek satır. Blogumun genişliği yetmediği için o satırlar birden fazla satıra bölünmüş durumda. Bunun için Metin Belgesi'nde  Biçim menüsünü açın ve eğer Sözcük Kaydır seçeneği işaretli ise işaretini kaldırın.

Ardından bahsettiğim satırları tek satır haline getirin. Toplamda 12 satır olmalı ve her satır < işareti ile başlayıp > işareti ile bitmeli. (Alttaki resimden fikir edinebilirsiniz)  Ardından herhengibirisim.xml olarak kaydedin. Eğer bunlarla uğraşmak istemezseniz buraya tıklayarak direk benim upload ettiğim Nonpasarangelişmiş kurulum.xml dosyasını indirip kullanabilirsiniz.


<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> 
<unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend"> 
   <settings pass="oobeSystem"> 
     <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"> 
        <FolderLocations> 
          <ProfilesDirectory>d:\Users</ProfilesDirectory> 
          <ProgramData>d:\ProgramData</ProgramData> 
        </FolderLocations> 
     </component> 
   </settings> 
   <cpi:offlineImage cpi:source="wim:E:/sources/install.wim#Windows 7 HOMEPREMIUM" xmlns:cpi="urn:schemas-microsoft-com:cpi" /> 
</unattend> 

2- Daha sonra üsteki kodlarda kırmızı ile yazılmış olan ve altta açıkladığım  kısımlarda değişiklik yapmanız gerekiyorsa yapın. (Doğal olarak eğer Windows 7 Home Premium 64 Bit kuracaksanız ve kullanıcı profilinizi D bölüntü yada diskinde oluşturacaksanız hiçbir değişiklik yapmanıza gerek yok) Bunun için .xml belgesine sağ tıklayıp Düzenle demeniz yeterli olacaktır. (Alttaki resim)

  • 4. satır (amd64) : Eğer 32 bit Windows 7 kuruyorsanız amd64 yerine x86 yazın.
  • 6. ve 7. satır: Eğer kullanıcı profilinizi D harfi haricinde bir harfe sahip başka bir bölüntü yada diskte oluşturacaksanız buraya D yerine, o diskin yada bölüntünün harfini yazacaksınız.
  • 10. satır (wim:E) : Eğer optik sürücünüzün harfi E değilse buradaki E harfinin yerine o harfi yazın. 
  • 10.satır (HOMEPREMIUM) : Home Premium değilde farklı bir sürüm kuruyorsanız sürümünüzü aynen şu şekilde yazın; HOMEBASIC, PROFESSIONAL, ULTIMATE veya ENTERPRISE


3- Düzenleme işlemi bittikten sonra bu .xml belgesini bir Usb belleğe atın. (İsterseniz bir Metin Belgesi'ne bu sayfanın linkini yazıp kaydedin bu size ileride kolaylık sağlayabilir)

C- Eğer kullanıcı profilini 2. bir diskte oluşturacaksanız bunun için bir bölüntü oluşturun. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız buradan yardım alabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken 2. bir diskiniz olsa da olmasa da kullanıcı profilini oluşturacağınız bölüntünün boş olması. Tabii bütün bunları isterseniz kurulum esnasında veya Audit Mode'da da yapabilirsiniz.  (Bakınız; Windows 7 : Temiz Kurulum : 5. Adım ve/veya Bu yazıda : 4. Adım)


KURULUM

1- Windows 7 : Temiz Kurulum isimli makalemi 8. Adım'a kadar uygulayın.

2- Kullanıcı Adı ve Parola girmeniz istenen ekrana geldiğinizde hiçbir şey yazmadan Ctrl+Shift+F3 tuşlarına basın.


Bilgisayar yeniden başlayacak ve bu sefer Windows Kurulumuna gelişmiş kipte (Audit Mode) devam edeceğiz.

3- Eğer İnternet Bağlantısı ve Ev grubu ayarları karşınıza çıkarsa (Kurulum medyasına bağlı olarak çıkmayabilir) İnternet bağlantısı için dilediğiniz ayarları yapın ancak Ev grubu ekranında hiçbir ayar yapmadan İptal tuşuna basarak bu ekranı pas geçin.



4- Ardından Masaüstü açılacak ve alttaki Sistem Hazırlama Aracı ekranı ile karşılaşacaksınız. Sadece İptal tuşuna basıp pencereyi kapatın.


Eğer daha önceden boş bir bölüntü hazırlamadıysanız bu kısımda da hazırlayabilirsiniz. Eğer hazırladıysanız devam edin. Ayrıca şu anda internete ulaşabilir ve Internet Explorer'i kullanabilirsiniz. (Bir Avrupa ülkesinde iseniz Internet Explorer yüklü olmayabilir.Bu durumda bu sayfayı yazdırmanız uygun bir çözüm olacaktır.) Yani kolaylık olması açısından bu sayfayı açıp buradan adımları takip edebilirsiniz.

5- Usb belleğinizi takın ve daha önceden hazırladığımız .xml belgesini kullanıcı profilinizi oluşturacağınız bölüntüye kaydedin. (Örneğin, D)

6- Şimdi Sistem Hazırlama Aracı'nı kullanarak,  kayıt defterini -kullanıcı profilini varsayılan olarak dilediğimiz yerde oluşturacak şekilde- yapılandırmamız gerekiyor. Bunun için Başlat Menüsü arama satırına cmd yazın ve Enter'a basın.  Açılan komut istemcisine;

a-)  cd \Windows\System32\Sysprep yazın ve Enter'a basın ardından,
b-)  Sysprep.exe /audit /reboot /unattend:D:\Nonpasarangelişmiş kurulum.xml  yazın ve Enter'a basın. 

-Burada  D:\Nonpasarangelişmiş kurulum.xml ifadesine dikkatinizi çekerim. Buraya kendi bölüntünüzün harfini ve kendi oluşturduğunuz .xml dosyasına verdiğiniz ismi yazacaksınız. Eğer bölüntünüz D ise ve .xml dosyasını indirip ismini değiştirmeden kullandıysanız değişiklik yapmanıza gerek yok.

-Komutları elle yazanlar ise aradaki boşluklara dikkat etmeliler.


-Bazı durumlarda Windows Media Player Ağ Paylaşımı Hizmeti (WMPNetworkSvc) mızıkçılık edebiliyor. Eğer komutlar çalışmaz hata verirse bu servisi kapatmamız gerekiyor. Bunun için net stop WMPNetworkSvc  komutunu kullanın ve ardından 6/a adımına geri dönüp tekrar oradan devam edin.

Dikkat ettiyseniz her zaman yaptığım bir uyarıyı yani "Yönetici haklarıyla bir komut istemcisi açın" ı belirtmedim. Bunun sebebi zaten normal yönetici hesabından üstün olan  kısıtlamasız yönetici hesabında olmamız. Yani bu hesapta yaptığımız her şey zaten sorgusuz sualsiz yönetici haklarıyla yapılıyor.


7-  Şimdi Sistem Hazırlama Aracı verdiğimiz komutu işleyecek. Bu kısa bekleme esnasında ise küçük bir pencere açılacak ve biz orada durumu göreceğiz. Burada kesinlikle fareye veya klavyeye dokunmayın ve işlemin bitip bilgisayarın otomatikman yeniden başlamasını bekleyin.


8-  Açıldığında Sistem Hazırlama Aracı penceresini tekrar göreceksiniz. Kırmızı dikdörtgen içine aldığım kısımdaki ayarların sizde de aynı olduğuna emin olduktan sonra Tamam deyin.


9- Sistem yeniden başlayacak ve Windows 7 : Temiz Kurulum makalemin 8. Adım'ına geri döneceksiniz.
Kullanıcı adınızı, isterseniz paraolanzı oluşturun ve kalan adımları da uygulayarak kurulumu tamamlayın.

Kurulumun bitmesinden sonra  .xml dosyasını katdettiğiniz yerden silebilirsiniz.


Şimdi deneme zamanı. Eğer başarılı olduysak oluşturduğumuz hesabın kullanıcı profilinin diğer bölüntü yada diskte oluşması lazım. Ayrıca oluşturulan her yeni hesap içinde varsayılan olarak kullanıcı profilinin burada oluşması lazım. Denemek için Deneme Hesabı adında bir hesap oluşturuyorum. Güvenliğe düşkün takipçilerim için burada bir not düşüyorum; Ayrıca bu satandart kullanıcının benim hesabıma (Nonpasaran) erişiminin sistem tarafından engellenmesi lazım.  Ve sonuç;

Deneme hesabını oluşturmak bu klasörlerin hemen oluşmasını sağlamaz. Bu klasörlerin oluşması için en az bir kere bu hesapta oturum açmanız gerekir.


Son olarak profili oluşturduğunuz bölüntüye sağ tıklayın ve sahipliğini alın. Bu olur olmaz yerlerde sistemin sizden izin istemesinin önüne geçecektir. Bu bölüntüyü artık dilediğiniz gibi depolama içinde kullanabilirsiniz. Bu sorun olmaz. Zaten bende D'de oluşturdum ve bu yaklaşık 250 GB'lık bölüntüyü depolama amaçlı kullanıyorum;

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item