nwindows7

Windows 7 Çalışır (Canlı-Live) CD/USB Oluşturmak


 Bu yazıda size çalışan bir Windows 7 CD'sini yada USB belleğini nasıl oluşturacağınızı anlatacağım. Ancak başlamadan önce telif hakları konusunda size uyarmalıyım. Windows 7 lisans anahtarına sahip olmadan bu tip bir canlı CD oluşturmak ve kullanmak telif hakları ihlalidir. Aynı zamanda lisansına sahip olduğunuz sürümden üst bir sürüme ait bir Canlı CD oluşturmak yine aynı şekilde telif hakları ihlalidir. Daha fazla bilgi için bakınız; Windows Lisans Tipleri ve Kullanım Koşulları Nelerdir?




Notlar...


Canlı CD nedir?

Canlı CD, kurulmuş bir uygulamanın bir CD'ye yazdırılmış yada USB beleğe atılmış halidir. Bizim örneğimizde kurulmuş ("Install" anlamında)  bir Windows 7 kopyasını bir CD'de yada  USB'ye atmamız anlamına geliyor. Böyle bir CD yada USB belleğe sahip olduğunuzda bilgisayarı bu medyalar üzerinden başlatabilir ve ilgili uygulamayı kullanabilirsiniz.

Ne işe yarar?

Aslında sayısız kullanım amacı var. Örneğin, bilgisayarınız çöker ve sabit diskteki verileri kurtarmak isterseniz tek yapmanız gereken bilgisayarı Canlı Windows 7 medyanızdan başlatmak ve -tamamen alışık olduğunuz arayüz ile- verilerinizi güvenli bir lokasyona (Örneğin bir harici disk) çok basit bir şekilde kopyala yapıştır yapmaktır.
Ayrıca cebinizde kendi işletim sisteminizi taşıma imkanı vereceği için erişiminiz olan bütün bilgisayarları  Canlı Windows 7 medyanızdan başlatabilir ve kullanabilirsiniz. Merak etmeyin misafir olduğunuz bilgisayarda yüklü işletim sistemi tamamen güvende olacaktır. Yaptığınız bütün değişiklikler canlı medyanız üzerinde etkili olur ve gerçek işletim sistemine bir zarar vermez. Bu size dilediğiniz programı hiçbir risk almadan deneme imkanı verir.

Bütün bunları Linux dağıtımları ile senelerdir zaten yapıyoruz diyebilirsiniz belki ama:
  1. Eğer memnunsanız Linux dağıtımlarını kullanmaya devam edebilirsiniz. Bende kullanıyorum.
  2. Herkes Linux dağıtımlarına aşina olmadığı için Windows 7 Canlı CD'si  yeni kullanıcılar için çok daha kolay anlaşılır olacaktır.

Son olarak...

Canlı CD'nizi kuracağınız uygulamalar ile geliştirebilirsiniz. 
Ancak bazı sürücü problemleri ile karşılaşmanız ve Canlı CD'niz üzerinden bazı donanımları kullanamama durumu oluşabilir. Bunların hepsinin çözümü var fakat size bu konuda destek veremeyeceğim. Çünkü bu ucu çok açık bir konu, oluşturacağımız Canlı CD temel ihtiyaçları görecek durumda ve daha fazlası tamamen merağa giriyor ve benim vaktim maalesef sınırlı. Meraklıysanız Win7PE forumundaki başlıkları inceleyebilir ve yardım alabilirsiniz.


Gereksinimler:

  • Windows 7 kurulum medyası (ISO veya DVD formatında olabileceği gibi sabit diskinize kaydettiğiniz salt kurulum dosyaları şeklinde de olabilir)
  • Benim hazırlayıp upload ettiğim Nonpasaran-W7-live-Proje (83.8 MB)
  • Türkçe Dil dosyası (İsteğe bağlı) 


Bu yazı boyunca oluşturacağınız dosya ve klasörler için kullanıcı profilinizi kullanmayın. Kaydedeceğiniz her şeyi ve oluşturacağınız klasörleri ya harici bir bölüntüde (Örn., D:) yada C kök dizininde oluşturun. Uzun lafın kısası Masaüstü, Belgelerim vs. gibi C:\Kullanıcılar klasörü altında yer alan lokasyonları kullanmayın.


1- Nonpasaran-W7-live-Proje.rar dosyasını indirdikten sonra WinRar yada benzeri bir programla açıp içeriğini yukarıdaki uyarıma uygun bir lokasyonda oluşturduğınuz bir klasöre (Örneğin, D:\WB klasörü olsun) atın. Nonpasaran-W7-live-Proje.rar dosyasının içeriği alttaki gibi;

  • Projects klasörü
  • WinBuilder.exe
  • WinBuilder.ini





(İsteğe bağlı) 2- Winbuilder_TR_Dildosyası.rar dosyasını açın ve içinden çıkan Türkçe.txt dosyasını WB Klasörü\Projects\Tools\Languages adresine  atın.





3- WB Klasöründeki WinBuilder.exe'yi çalıştırın.


4- Açılan ekran alttaki gibi olacak;





(İsteğe bağlı) 
5-  Sağ üstteki Tools butonuna basarak Language sekmesini açın ve ardından resimdeki gibi açılır menüden -daha önce eklediğimiz- dil dosyasını bulup seçin. Değişiklik anında geçerli olacak.





6- Tekrar ana menüye dönün. Kaynak sekmesini seçtikten sonra en üstteki Gözat butonunu kullanarak Windows 7 kuurlum dosyalarını gösterin. (Eğer DVD'niz varsa önce Sabit Diske kopyalayıp oradan kullanmanızı tavsiye ediyorum ama dilerseniz direk DVD'yi de gösterebilirsiniz. Eğer ISO dosyanız varsa Daemon Tolls ile açıp programa gösterebilirsiniz. Ben öyle yaptım)






7- Ardından en alttaki 3. Gözat butonunu kullanarak bir boş klasör gösterin. Canlı CD'mizin ISO dosyası burada oluşturulacak. Eğer burayı hiç ellemezseniz ISO dosyası varsayılan olarak WB Klasörü\ISO adresine kaydedilir. 2. Gözat butonunun olduğu kısmı ise hiç ellemeyin.





8- Artık hazırız. Sağ üstteki Çalıştır butonuna basın. Artık işlem başlayacak. Bu esnada 10-15 dakika beklemeniz gerekiyor.







9- İşlem tamamlandığında araç size CD'ye yazdırabilmeniz için otomatik olarak ImgBurn aracını açacak. CD'ye yazdrmayı düşünmüyorsanız yada sonra yazdıracaksanız aracı hiçbir şey yapmadan kapatın.






10- ISO dosyanız 8. Adımda belirlediğimiz klasörde oluşturulmuş olmalı. Artık dilediğiniz zaman CD'ye yazdırabilir yada USB belleğe Bootable olarak atabilirsiniz.




USB bellekten kullanmak için;


I- Linkteki 2. YOL'u kullanarak (İlk 14 Adım) USB belleğinizi hazırlayın.


II- 14. adımdan sonra oluşturduğunuz Canlı CD, ISO dosyasını Winrar yada benzeri bir araçla yada DeamonTools ile açın ve içeriğini USB belleğe atın.





III-  Bilgisayarı bu USB bellekten başlatın....


SONUÇ:



Son Olarak...

          Yazıyı ilk yazdığımda telif hakları ihlali olabileceği endişesi ile oluşturduğum Canlı CD'yi paylaşmamıştım. Ancak aradan geçen bu sürede pek çok izleyicim bu makaleyi uygularken sorunlarla karşılaştığını ve başarısız olduklarını yazdı. Ayrıca yazıyı uygulamak için gerekli olan Windows 7 kurulum dosyaları da her kullanıcıda bulunmuyor. Bu sebeplerle link vermeye karar verdim. Eğer makaleyi uygularken sorun ile karşılaşırsanız veya elinizde Windows 7 kurulum medyası yoksa buradan indirerek kullanabilirsiniz... (Yaklaşık 300 MB)

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item