nwindows7

Windows 7 ve 8 : Sağ Tuş Menüsüne "Şifrele-Şifreyi Çöz" Seçeneği Eklemek

Bu yazıda hem genel olarak şifreleme hakkında bilgi vereceğim hem de Şifreleme Dosya Sistemi (EFS) özelliğini sağ tuş menüsüne nasıl ekleye bileceğinizi anlatacağım.




Setifikalarınızı yedeklemek ve geri yüklemek için bakınız;
Windows 7 : Şifreleme Dosya Sistemi (EFS) Sertifikasını Oluşturma - Yedekleme - Geri Yükleme


Şifreleme nedir?

Şifreleme, yalnızca doğru şifreleme anahtarına sahip kişi tarafından düzenlenip okunabilmesini sağlamak amacıyla, ileti veya dosyanın içeriğini karıştırarak güvenliğini artırmanın bir yoludur. Örneğin, bir web sitesinden alışveriş yaparsanız, güvenliği sağlamak amacıyla adresiniz, telefon numaranız ve kredi kartı numaranız gibi işlem bilgileri şifrelenir.

Windows 2 tür şifreleme kullanır;


1- Şifreleme Dosya Sistemi (EFS)

Şifreleme Dosya Sistemi (EFS), bilgileri sabit diskinizde şifrelenmiş bir biçimde depolamak için kullanabileceğiniz bir Windows özelliğidir. Şifreleme, bilgilerinizin güvenliğini sağlamanıza yardımcı olmak için Windows tarafından sağlanan en güçlü korumadır.BitLocker'den farkı tüm diski değil dilediğiniz dosyaları şifrelemenize imkan vermesidir.

2- BitLocker Sürücü Şifrelemesi

BitLocker şifreleme sistemiminin konu ile alakası yok ama olayı tam anlamanız ve bilginin tamamlanması adına kısaca hakkında bilgi vermeyi uygun buldum.Konu tamamen Şifreleme Dosya Sistemi (EFS) ile alakalıdır

Windows'un yüklü olduğu sürücüde (işletim sistemi sürücüsü) ve sabit veri sürücülerinde (örn. dahili sabit sürücüler) saklanan tüm dosyaların korunmasına yardımcı olmak için BitLocker Sürücü Şifrelemesi'ni kullanabilirsiniz Çıkarılabilir veri sürücülerinde (örn. harici sabit diskler veya USB flash sürücüler) saklanan tüm dosyaların korunmasına yardımcı olmak için ise BitLocker To Go'yu kullanabilirsiniz.

Ayrı ayrı dosyaları şifrelemenizi sağlayan Dosya Şifreleme Sistemi'nden farklı olarak, BitLocker sürücünün tamamını şifreler. Normal şekilde oturum açıp dosyalarınızla çalışabilirsiniz ancak BitLocker, korsanların parolanızı keşfetmek için güvendiği sistem dosyalarına erişmesini veya sürücünüzü bilgisayarınızdan çıkarıp farklı bir bilgisayara takarak sürücünüze erişmesini engelleyebilir.

İşletim sistemi sürücüsünü şifrelerseniz, BitLocker başlangıç sırasında bilgisayarınızda güvenlik riski oluşturabilecek koşullar (örneğin, BIOS üzerindeki değişiklikler veya başlangıç dosyalarındaki değişiklikler) olup olmadığını kontrol eder. Olası bir güvenlik riski algılanırsa, BitLocker işletim sistemi sürücüsünü kilitler ve sürücünün kilidinin açılması için özel bir BitLocker kurtarma anahtarı gerektirir. BitLocker'ı ilk etkinleştirdiğinizde bu kurtarma anahtarını oluşturduğunuzdan emin olun; aksi takdirde, dosyalarınıza erişiminizi kalıcı olarak kaybedebilirsiniz. Bilgisayarınızda Güvenilir Platform Modülü (TPM) yongası varsa, BitLocker bu yongayı kullanarak, şifrelenmiş işletim sistemi sürücüsünün kilidini açmak için kullanılan anahtarları mühürler. Bilgisayarınızı başlattığınızda, BitLocker, sürücünün anahtarlarını TPM'ye sorar ve sürücünün kilidini açar.Veri sürücülerini (sabit veya çıkarılabilir) şifrelerseniz, bir parola veya akıllı kartla şifrelenmiş sürücünün kilidini açabilir ya da bilgisayarda oturum açtığınızda otomatik olarak kilidi açılacak şekilde sürücüyü ayarlayabilirsiniz.BitLocker'ı istediğiniz zaman askıya alıp geçici olarak veya sürücünün şifresini çözüp kalıcı olarak devre dışı bırakabilirsiniz.


  • Şifreleme Dosya Sistemi (EFS) sadece Windows 7 Professional, Ultimate ve EnterpriseWindows 8 Pro ve EnterpriseWindows 10 Pro, Enterprise ve Education sürümlerinde mevcuttur.
  • BitLocker Sürücü Şifrelemesi ise sadece Windows 7  Ultimate ve EnterpriseWindows 8 Pro ve EnterpriseWindows 10 Pro, Enterprise ve Education sürümlerinde mevcuttur. sürümlerinde mevcuttur.
  • Her şart altında mutlaka sertifikanızı yedekleyin.



Burada bazı yanılgıların olabileceğini düşünerek olaya konuşma dilinde bir açıklık getireyim;

Şifreleme Dosya Sistemi (EFS) ile şifrelediğiniz dosya ve klasörleri şifrelerini açmadan görebileceksiniz.Bu yüzden " Aaa bu çalışmıyor" demeyin.Bunu görebilmenizin sebebi bu şifreleme sadece sizin kullanıcı hesabınız dışındaki kullanıcılar için geçerlidir.Yani siz örneğin D: sürücüsündeki bir fotoğrafı bu yöntem ile şifrelediğinizde bilgisayarda diğer kullanıcı hesaplarından biri ile oturum açan bir kullanıcı (Örn. kardeşiniz) bu dosyaları açamayacakken siz diğer standart dosyalar gibi şifresiz bir şekilde görebileceksiniz.Ayrıca diskin sökülüp başka bir bilgisayara takılması durumunda da bu dosyaları elinde sertifika olmayan biri göremeyecektir. Tabii bu aynı zamanda bu şifrelediğiniz dosyaları sizin kullanıcı hesabınız ile oturum açabilen herkese karşı korumasız olduğu anlamına gelir.Kullanıcı hesabınız bir parola ile kullanılmıyorsa bu şifrelemenin bir anlamı yoktur.

  • "E bu dosya ve klasörlere parola atayıp şifreleyemez miyim?

Hayır. Windows bu tür şifrelemeyi desteklemez.Bunun için 3. parti bir program kullanmalısınız.


1- Şifrele-Şifreyi çöz.rar dosyasını indirin.

2- İndirdiğiniz dosyayı açtığınızda içinde 2 tane .reg dosyası çıkacak;

  • şifrele-şifreyi çöz ekle
  • şifrele-şifreyi çöz kaldır

ihtiyacınız olana çift tıklayın ve gereken onayları verin.

Hepsi bu...


....
Bu makalenin açıklama bölümlerinde büyük oranda Microsoft makalelerinden yaralanılmıştır.

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item